Agenda

 

Dag van de Grondwet - Սահմանադրության օր - Sahmanadrutyan Or
5 juli

Sinds 1995 krijgt men in Armenië een vrije dag op de Dag van de Grondwet.

 

 

 

Onafhankelijkheidsdag - Անկախության օր - Ankakhutyan or
21 september - Armenië

Op 21 september wordt er in Armenië Onafhankelijkheidsdag gevierd. Deze dag wordt sinds 1991 gevierd. Op deze dag herdenkt men dat Armenië onafhankelijk werd van de Sovjet Unie.


Lees verder...

De statistiek

Vandaag 47
Deze week 650
Deze maand 725
Sinds 11-2008 945667

Over Armenië



 

 

 

 

 

De vlag van Armenië
Het wapen van Armenië

 

 

Մեկ Ազգ, Մեկ Մշակույթ
Mek Azg, Mek Msjakouyt
Één Natie, Één Cultuur
- Nationaal motto -


Snelle feiten

Korte naam Armenië
Հայաստան
Hajastan
Volledige naam Republiek Armenië
Հայաստանի Հանրապետություն
Hajastani Hanrapetut'jun
Ligging Kaukasus, op de grens van Europa en Azië.
Buurlanden Armenië grenst aan Georgië, Azerbeidzjan, Turkije en Iran.
Oppervlakte 29.743 km²
(Ongeveer zo groot als België)
Inwoneraantal 2.924.816 inwoners
Bevolkingsdichtheid 102 mensen per km²
Hoofdstad: Jerevan (Երևան, Jerewan)
Regeringsvorm Presidentiële republiek met democratische verkiezingen.
Valuta Dram (AMD)
1000 dram is €1,70
Voor 1000 euro krijg je 590.970 dram.
Belangrijkste taal Armeens
Minderheidstalen Koerdisch (1% van de bevolking)
Russisch (0,9% van de bevolking)
Religie Christendom (Armeens-Apostolische Kerk)
Afstand Amsterdam - Jerevan 3183 kilometer (hemelsbreed)
Reisafstand Amsterdam -
Jerevan met de auto
4242 kilometer (via hoofdwegen).
Ongeveer 48 uur rijden zonder stoppen.
Vliegduur vanaf Schiphol Ongeveer 5u 15 min. (rechtstreeks)
Afstand Brussel - Jerevan 3301 kilometer (hemelsbreed)
Reisafstand Brussel -
Jerevan met de auto
4194 kilometer (via hoofdwegen).
Ongeveer 47 uur rijden zonder stoppen.
Vliegduur vanaf Brussel Zaventeml Ongeveer 5 uur (rechtstreeks)
Rijzijde In Armenië wordt rechts gereden.
Tijdzone GMT + 4 (het is er 3 uur later)
Klimaat Landklimaat met warme droge zomers en koude winters.

 

Landkaart van Armenië

 

 

Introductie
Armenië (In het Armeens Հայաստան, Hajastan) is een land in de Zuidelijke Kaukasus. De hoofdstad is Jerevan. Geografisch gezien ligt het in Azië, maar cultureel-historisch gezien wordt Armenië vaak tot Europa gerekend.
Armenië wordt wel één groot openluchtmuseum genoemd. Het land staat bekend om zijn oudheden en rijke geschiedenis waarvan de sporen nog overal te zien zijn. Zo is in Armenië de oudste leren schoen ter wereld (gedateerd op ongeveer 5500 jaar ouderdom) gevonden door archeologen. Het is het land van indrukwekkende landschappen en bergpartijen zoals de Ararat, de berg waarop Noach met zijn ark terechtkwam nadat de wateren van de zondvloed daalden.


De Ararat is het nationale symbool van Armenië

 

 

Vakantie naar Armenië
Wat voor vakanties zijn er mogelijk in Armenië?
Stedentrip: De hoofdstad Jerevan is geschikt voor een stedentrip.
Rondreis Armenië: Met een rondreis door Armenië leert u verschillende delen van het land in korte tijd kennen, waarbij de nadruk ligt op de historische en culturele hoogtepunten van het land.
Rondreis zuidelijke Kaukasus: Sommige reisorganisaties bieden een gecombineerde rondreis Armenië en Georgië. O.a. de hoofdsteden van beide landen worden aangedaan.
Wintersport: Armenië lijkt niet een voor de hand liggende bestemming voor wintersport. Van december tot april ligt er echter voldoende sneeuw om wintersport mogelijk te maken.
Vrijwilligerswerk: Een reis naar Armenië combineren met hulp bieden aan de plaatselijke bevolking, bijvoorbeeld door een schooltje, tehuis voor ouderen of een ziekenhuis op te knappen. De Internationale Bouworde biedt dit soort reizen, maar heeft niet ieder jaar Armenië opgenomen in het programma. Voor het actuele programma en meer informatie: Bouworde Nederland / Bouworde België


Armenië is een prachtig land om door te reizen. Op de foto het Khor Virabklooster met uitzicht op de Ararat.

 

Geschiedenis van Armenië en de Armeniërs
Armenië is één van de oudste landen ter wereld, het gebied wordt al meer dan 2500 jaar door dezelfde mensen bewoond en Hajastan genoemd. Een hele prestatie, wanneer je bedenkt dat de meeste staten op de wereldkaart ergens tussen de Middeleeuwen en de 20e eeuw ontstaan zijn. Armenië past daarmee in een rijtje oude beschavingen waarbij een volk verbonden is met hetzelfde stuk land en een min of meer ononderbroken culturele geschiedenis van meerdere millennia heeft, zoals Griekenland, Israël, China, Japan, Perzië en Ethiopië.
Armenië was het eerste land ter wereld dat het christelijke geloof erkende in het jaar 301, nog voordat het Romeinse Rijk dat deed.
In de Middeleeuwen verloor Armenië haar zelfstandigheid en werd het bestuurd door verschillende grootmachten zoals Perzië en het Russische Rijk.
Nog een overeenkomst met Israël, naast het feit dat beiden tot de oudste beschavingen behoren, is dat de Armenen net als het Joodse volk ook onder een genocide hebben geleden en een diaspora (verspreiding over de wereld) kennen. Het Oude Armenië strekte zich uit tot in Klein-Azië en het noorden van Mesopotamië, wat vandaag de dag Turkije en Iran is. Grote groepen Armenen bleven in die gebieden wonen nadat de grenzen van de staat Armenië geslonken waren. In 1915 vond er een grootschalige massamoord plaats op de Armeniërs in het Ottomaanse Rijk. Zo'n 1,5 tot 2 miljoen mensen verloren het leven. Velen die het overleefden vluchtten daarna naar het buitenland. Grote Armeense gemeenschappen vind je vandaag de dag in Rusland, vooral in de regio Krasnodar, de Verenigde Staten, Frankrijk, Argentinië, Georgië en Iran. Ook Nederland heeft een relatief kleine Armeense gemeenschap. Bekende Amerikanen van Armeense afkomst zijn o.a. zangeres en actrice Cher (voluit Cherilyn Sarkisian), Raymond Damadian, uitvinder van de MRI-scan, de leden van de heavy metalband System of a Down (Serj Tankian, Daron Malakian, Shavo Odadijan en John Dolmayan) en Robert Kardashian, de advocaat van O.J. Simpson tijdens zijn strafzaak in 1995. Zijn kinderen, Kim, Khloé, Kourtney en Rob Kardashian werden bekende sterren door televisieseries over hun privéleven. Een bekende Fransman met Armeense wortels is de chansonnier Charles Aznavour (Shahnour Vaghinag Aznavourian).
Tussen 1918 en 1920 was Armenië korte tijd weer een onafhankelijke staat. Totdat het opgeslokt werd door de Sovjet-Unie en een communistische staat werd.
In 1988 werd Armenië wereldnieuws toen op 7 december in de noordelijke plaats Spitak een verwoestende aardbeving plaatsvond waarbij 25.000 mensen het leven verloren. Ondanks de Koude Oorlog vroeg sovjetleider Michaïl Gorbatsjov hulp aan het westen om samen snel humanitaire noodhulp te organiseren om de overlevenden van de aardbeving te redden van de ijzige kou van de winter. In Frankrijk werd het benefietlied Pour Toi Arménie van Charles Aznavour en vele andere grote artiesten een hit waarmee geld ingezameld kon worden voor de slachtoffers van de aardbeving.
In 1991 werd Armenië opnieuw een onafhankelijke staat na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. De relatie met buurland Turkije blijft tot op de dag vandaag gespannen omdat Turkije de Armeense genocide niet als zodanig wil erkennen.

Gezichten van de Armeense diaspora
Bekende internationale gezichten van de Armeense diaspora: Charles Aznavour, Cher, Raymond Damadian, Robert Kardashian, Kim Kardashian en System of a Down.

 

Grote steden in Armenië
Jerevan is de hoofdstad en grootste stad van Armenië. De regering heeft 46 steden aangewezen als stedelijk gebied. Daarnaast zijn er nog 749 dorpen.
De grote steden zijn:

Jerevan

Երևան

1,1 miljoen inwoners
Gjoemri

Գյումրի

118.000 inwoners
Vanadzor

Վանաձոր

82.000 inwoners
Echmiatsin (Etsmiadzin)

Էջմիածին

38.000 inwoners
Abovjan

Աբովյան

35.000 inwoners
Kapan

Կապան

35.000 inwoners
Hrazdan

Հրազդան

32.000 inwoners
Armavir

Արմավիր

26.000 inwoners
Ararat

Արարատ

19.000 inwoners
Gavar

Գավառ

18.000 inwoners

Het Vardavar-festival in de hoofdstad Jerevan. Bij dit waterfeest dat ieder jaar 98 dagen na Pasen gehouden wordt (dus meestal in juli) maken mensen elkaar nat door met water te gooien.

 

 

Taal
Armeens is de enige officiële taal van Armenië. De landstaal wordt dan overal gesproken en bewegwijzering en andere aanduidingen zijn vrijwel altijd in het Armeens. Soms ook met Russisch en Engels onder de Armeense tekst.
De meestgesproken vreemde talen onder de Armeniërs zijn Russisch en Engels. Doordat Armenië tot 1991 een Sovjetrepubliek was en Russisch een verplicht vak op school, kan een groot deel van de volwassenen Russisch spreken. Volgens een onderzoek uit 2013 zei 95% van de Armeniërs minimaal basiskennis van het Russisch te hebben. Een kwart van deze groep beheerste het Russisch zelfs vloeiend. Het Engels wordt gesproken door slechts 40% van de bevolking waarvan niet meer dan een tiende deel het Engels vloeiend spreekt. Op de vraag of het Russisch of het Engels als vreemde taal onderwezen moest worden in het onderwijs gaf 50% aan een voorkeur te hebben voor Engels tegenover 44% voor Russisch. Ook bij de jongere generatie is Engels populiarder.
Minderheidstalen: Nog steeds wonen er zo'n 30.000 mensen in Armenië van wie het Russisch de moedertaal is. Russische kranten en tijdschriften zijn overal verkrijgbaar. Een andere belangrijke minderheid zijn de Koerden. Zij vormen een gemeenschap van ook zo'n 30.000 mensen. Zij spreken de Koerdische taal.


Armenië en Rusland hebben sterke historische banden. Nog steeds wonen er vele Russen in Armenië. Ook in militair en economisch opzicht werken de twee landen samen. Op de foto de Russische president Vladimir Poetin op bezoek in Armenië in 2001.

 

Religie
Armenië was het eerste land ter wereld dat het christendom officieel aannam. Daarmee was het land er in het jaar 301 A.D. eerder bij dan het Romeinse Rijk, waar op dat moment nog christenen vervolgd werden. Volgens de overlevering zouden de apostelen Bartholomeus en Thaddeus zelf na de opstanding van Jezus richting Armenië vertrokken zijn om daar het evangelie te verkondigen. Beiden worden zij bijzonder vereerd in de Armeens-Apostolische Kerk. Ook zijn zij patroonheilige van Armenië.
Zo'n 95% van de Armeniërs is christen, 93% is lid van de Armeens-Apostolische Kerk en 2% behoort tot andere christelijke stromingen. De Armeens-Apostolische Kerk wordt door de overheid erkend als een belangrijke factor in het spirituele leven, de ontwikkeling van de nationale cultuur en het behoud van de nationale identiteit van de Armeense bevolking. Ondanks deze erkenning zijn kerk en staat gescheiden. De overheid erkend ieders recht om welke religie dan ook aan te hangen en het recht van ieder individu om van religie te veranderen.
De Armeens-Apostolische Kerk behoort net zoals de Russische en de Griekse kerken tot de oosters-orthodoxe traditie.
Zo'n 1% van de bevolking is Jezidi, een oude Koerdische volksreligie die elementen uit jodendom, christendom, islam, zoroastrisme, hindoeïsme en heidendom combineert.
Zo'n 4% van de Armeense bevolking is niet-religieus.


De Etsjmiadzin-kathedraal is de oudste kathedraal ter wereld.


Klimaat
Armenië heeft een landklimaat met warme droge zomers en koude winters. De droge lucht maakt de warmte in de zomer goed dragelijk. Koude lucht van de bergen zorgt 's zomers voor een koele bries. In de winter liggen de temperaturen rond de -10 tot -5 graden en kan er veel sneeuw vallen.
Gemiddeld valt er 562 mm neerslag per jaar. Dat is minder dan gemiddeld in Nederland (778 mm).


Het Sevanmeer in de winter.

 

 

Reispapieren
Wanneer u in Armenië bent, dient u een geldig paspoort op zak te hebben dat bij aankomst nog minimaal een half jaar geldig is. Met alleen een Europese identiteitskaart kunt u niet naar Armenië reizen.
Een visum is niet nodig bij een verblijf korter dan 180 dagen. Bij een langer verlbijf kunt u een visum regelen bij de ambassade.


Telefoon en internet
De landcode van Armenië is 00374 (+374).
De domeinuitgang van Armenië is .am

 

 

In geval van nood
Ambulance, politie en brandweer zijn te bereiken onder de volgende nummers:
Brandweer: 101
Politie: 102
Ambulance: 103
Hulpdiensten Jerevan: 104

 

 

 




2024 H. Schoonekamp | contact | Talennet | sitemap..





Citaat van de dag

"Լուից ուխտ են սարքում
Loeiets' oecht en sarkoem.
Van een vlo een kameel maken. "
- Armeens spreekwoord -

Mededelingen en snelkoppelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.