Agenda

24 april
Herdenkingsdag Armeense Genocide
Եղեռնի զոհերի հիշատակի օր
Yegherni Zoheri Hishataki Or

1 mei
Dag van de Arbeid
Աշխատանքի օր
Ashkhatanqi Or

Lees verder...

De statistiek

Vandaag 141
Deze week 141
Deze maand 2383
Sinds 11-2008 797376

Literatuur
 

 


 

 

 

 

 

Armeense literatuur

Mesrop MasjtotsHet begin
De Armeense literatuur begint rond het jaar 400 A.D. met de uitvinding van het Armeense alfabet door Mesrop Masjtots.
In de eerste eeuwen verschijnt er vooral religieuze literatuur, zoals Armeense bijbelvertalingen op basis van Griekse en Syrische geschriften. Een ander populair genre binnen de religieuze literatuur zijn de heiligenlevens, beschrijvingen van het leven van diverse heiligen.

De Middeleeuwen
Het belangrijkste werk uit de Middeleeuwen gaat over David van Sassoun, een nationale held die de Arabieren verdreef en de Armeense onafhankelijkheid herstelde. De verhalen werden 1000 jaar lang oraal overgedragen en pas in de 19e eeuw op schrift gesteld. De verhalen over David van Sassoun zijn een mengeling van geschiedenis en legenden, vergelijkbaar met koning Arthur in Ierland.

18e eeuw
In de 18e eeuw was Armenië rijk aan troubadours, rondtrekkende muzikanten die hun verhalen zongen. De grootste van deze troubadours was Sajat Nova.

Moderne tijd
Chatsjatoer AbovjanChatsjatoer Abovjan wordt beschouwd als de vader van de moderne Armeense literatuur. Hij verruilde het klassieke Armeens voor het moderne Armeens. Zijn bekendste werk is Verk Hayastani (De Wonden van Armenië). Andere invloedrijke schrijvers uit de 19e eeuw waren Krikor Zohrab (schrijver, activist en advocaat, hij werd in 1915 vermoord tijdens de Armeense genocide) Mikael Nalbandjan (dichter en schrijver van het Armeense volkslied), Raffi (pseudoniem van Hakob Melik Hakobjan) en Ghazaros Aghajan (de schrijver van het volkssprookje Aregnazan of de Magische Wereld)
Belangrijke schrijvers uit de 20e eeuw waren de dichter Hovhannes Shiraz, Silva Kaputikyan (De 'Grande Dame' van de Armeense poëzie), Vahan Tekejan (De 'Prins van de Armeense poëzie', vooral bekend om zijn sonnetten) Atom Jarjanian (Een dichter die schreef onder het pseudoniem Siamanto. Hij werd in 1915 vermoord tijdens de Armeense genocide), Rupen Zartarian (dichter, ook vermoord in 1915) de satirici Hagop Baronjan en Jervant Odjan, Avetis Aharonyan (politicus en schrijver), Atrpet (pseudoniem van Sargis Moebajeajian) Garegin Njdeh, Gostan Zarian, Nigol Aghpalian. en Levon Sjant (dichter, toneelschrijver en romanschrijver).
Hedendaagse Armeense schrijvers zijn Zori Balayan, Razmik Davoyan en Vahram Sahakian.

 

 

 

 

 

 

 
Citaat van de dag

"Գիւղը կանգնի՝ գերան կը կոտրի
Gyooghe kangni, geran ke kotri.
Als het dorp samen optreedt, kan het een boomstam doormidden breken. "
- Armeens spreekwoord -

Advertenties

Uw advertentie hier?

E-mail